Zakładamy własny miniogródek

To sposób na miłe zajęcie i wzbogacenie potraw we własne produkty. Co zrobić, by plony były dorodne?
- Na balkonie o wystawie południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej udadzą się niemal wszystkie warzywa i owoce przeznaczone do uprawy w donicach. W bardzo słoneczne dni rośliny przestawiamy do cienia.
- Na balkonie od strony północnej możemy uprawiać warzywa liściaste i niektóre zioła. Jeśli zależy nam na roślinach, które lubią światło, zakładamy oświetlenie LED.
- Z warzywniaka na balkonie rezygnujemy, gdy nasz blok sąsiaduje z bardzo ruchliwą ulicą. Zazwyczaj w takim miejscu jest dużo kurzu i innych zanieczyszczeń, które nie służą roślinom jadalnym.
Praktyczna aranżacja
- Doniczki i pojemniki do uprawy warzyw na balkonie powinny mieć co najmniej 40 cm głębokości. Wtedy ziemia nie będzie szybko wysychać, a korzenie będą mniej narażone na wahania temperatury.
- Gliniane, ceramiczne, drewniane donice i pojemniki idealnie nadają się na balkon, bo nie przewróci ich wiatr. Taka donica stanowi też dobrą izolację, ważną zwłaszcza dla sadzonek i drzewek owocowych.
- Drzewka owocowe najlepiej sadzić w donicach z wbudowanym styropianem, by mogły przezimować na balkonie. Taką izolację zrobimy też sami. Wystarczy donicę od wewnątrz wyłożyć najpierw styropianem, a następnie agrowłókniną i posadzić drzewko.
Wybór roślin
- Warzywa liściaste, np. sałaty, pietruszka naciowa, szczypiorek, cebula dymka, botwinka i zioła, np. kolendra, estragon i lubczyk, są idealne do uprawy na balkonie
- Z warzyw dających owoce na balkon nadają się odmiany karłowate i przygotowane specjalnie do uprawy w donicach. Na balkonie możemy hodować np. drobne papryki (odmiana: Bellania), pomidory koktajlowe (np. odmiany: Trily, Cookie, Maestria), miniaturowe cukinie (Klimber, Eight Ball). Sprawdzi się też fasolka (Mascotte) i ogórki (Iznik F1)
- Ozdobą balkonu będą odmiany: wiszącej truskawki (Albion), karłowej maliny (Ruby Beauty) i borówki amerykańskiej do uprawy w donicy (Top Hot).
Sadzenie i pielęgnacja
- O tej porze roku wiele warzyw sadzimy z sadzonek, np. szczypior, botwinę, szczaw i zioła. Sadzonki kupimy w sklepie ogrodniczym lub na targu. Wybierajmy rośliny zdrowe, bez objawów choroby.
- Przed posadzeniem na dnie donicy umieszczamy drenaż, np. keramzyt, kamyczki. To pozwoli roślinie odprowadzić nadmiar wody i zapobiegnie gniciu korzeni.
- Sadzimy warzywa w podłożu bogatym w składniki pokarmowe. Takie zalety ma uniwersalne podłoże do uprawy warzyw. Pamiętajmy, że truskawki, poziomki, borówka amerykańska lubią ziemię kwaśną.
- Nawozimy rośliny w okresie intensywnego wzrostu co 7-14 dni, najlepiej nawozem naturalnym.



Leave a Comment