Proste i pyszne dania z ryżem
Sycące i zdrowe potrawy z dodatkiem ryżu królują w jadłospisach na całym świecie. Można do niego dodać praktycznie wszystko, a kilka przypraw zmieni "resztki" w wyśmienite danie.
Klopsiki w kuchni
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa
- 250 g ryżu
- cebula
- jajko
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotuj 5 minut krócej. Odparuj i odstaw do ostygnięcia. Pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, sól, pieprz i zioła. Chwilę smaż, po czym dokładnie wymieszaj z ryżem, mięsem i jajkiem.
- Uformuj nieduże pulpeciki i obtocz każdy w bułce. Podsmaż je na patelni.
- Zalej szklanka bulionu i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszany z druga szklanką bulionu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Podawaj posypane startym serem lub szczypiorkiem.
Jarskie gołąbki
Składniki:
- szklanka ryżu
- 8 liści kapusty włoskiej
- cebula
- zielona papryka
- kilka pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż. Z kapusty zdejmij 8 liści i gotuj 15 minut w osolonej wodzie.
- Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj. Wrzuć je razem na patelnię z łyżką masła, dopraw papryką, solą i pieprzem, duś do miękkości. 5 minut przed końcem dodaj pokrojoną paprykę oraz czosnek.
- Ryż wymieszaj z warzywami. Na środek każdego liścia kapusty nakładaj po 2 łyżki farszu, złóż boki liści do środka, a następnie zwiń w rulon. Podawaj z sosem pomidorowym.
Risotto z mięsem i warzywami
Składniki:
- 200 g ryżu
- 150 g usmażonego mięsa
- cebula
- 2 pomidory
- 4 łyżki masła
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 80 ml wina
- 50 g parmezanu
- szczypta kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W garnku stop połowę masła z łyżką oleju i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmaż 2 minuty, wsyp ryż i przyprawy, smaż jeszcze przez minutę.
- Dodaj wino i odparuj, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory i smaż przez 2 minuty.
- Gotuj przez kilkanaście minut, dolewając po 1/2 szklanki bulionu i często mieszając. Po ostatniej porcji bulionu dodaj pokrojone mięso. Po 3-4 minutach dodaj również ser, wymieszaj, zestaw garnek z ognia i zostaw na minutę. Wmieszaj jeszcze 2 łyżki masła, posyp koperkiem i podawaj.
Placuszki z tuńczykiem
Składniki:
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- pietruszka
- marchewka
- cebula
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj i przełóż do miski. Cebulę posiekaj, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce. Wymieszaj, dodaj starty ząbek czosnku i smaż kilka minut.
- Przełóż warzywa do miski z ryżem, dodaj odsączonego tuńczyka i rozkłócone jajka oraz posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem, ziołami, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Formuj płaskie kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż.
Leave a Comment