Proste i pyszne dania z ryżem

Zobacz obraz źródłowy

Sycące i zdrowe potrawy z dodatkiem ryżu królują w jadłospisach na całym świecie. Można do niego dodać praktycznie wszystko, a kilka przypraw zmieni "resztki" w wyśmienite danie.


Klopsiki w kuchni


Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa
  • 250 g ryżu
  • cebula
  • jajko
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Ryż gotuj 5 minut krócej. Odparuj i odstaw do ostygnięcia. Pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, sól, pieprz i zioła. Chwilę smaż, po czym dokładnie wymieszaj z ryżem, mięsem i jajkiem.
  2. Uformuj nieduże pulpeciki i obtocz każdy w bułce. Podsmaż je na patelni. 
  3. Zalej szklanka bulionu i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszany z druga szklanką bulionu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Podawaj posypane startym serem lub szczypiorkiem.
Zobacz obraz źródłowy




Jarskie gołąbki


Składniki:

  • szklanka  ryżu
  • 8 liści kapusty włoskiej
  • cebula
  • zielona papryka
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż. Z kapusty zdejmij 8 liści i gotuj 15 minut w osolonej wodzie. 
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj. Wrzuć je razem na patelnię z łyżką masła, dopraw papryką, solą i pieprzem, duś do miękkości. 5 minut przed końcem dodaj pokrojoną paprykę oraz czosnek.
  3. Ryż wymieszaj z warzywami. Na środek każdego liścia kapusty nakładaj po 2 łyżki farszu, złóż boki liści do środka, a następnie zwiń w rulon. Podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz obraz źródłowy




Risotto z mięsem i warzywami


Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 150 g usmażonego mięsa 
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 80 ml wina
  • 50 g parmezanu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • koperek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. W garnku stop połowę masła z łyżką oleju i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmaż 2 minuty, wsyp ryż i przyprawy, smaż jeszcze przez minutę.
  2. Dodaj wino i odparuj, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory i smaż przez 2 minuty. 
  3. Gotuj przez kilkanaście minut, dolewając po 1/2 szklanki bulionu i często mieszając. Po ostatniej porcji bulionu dodaj pokrojone mięso. Po 3-4 minutach dodaj również ser, wymieszaj, zestaw garnek z ognia i zostaw na minutę. Wmieszaj jeszcze 2 łyżki masła, posyp koperkiem i podawaj.
Zobacz obraz źródłowy




Placuszki z tuńczykiem


Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i przełóż do miski. Cebulę posiekaj, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce. Wymieszaj, dodaj starty ząbek czosnku i smaż kilka minut.
  2. Przełóż warzywa do miski z ryżem, dodaj odsączonego tuńczyka i rozkłócone jajka oraz posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem, ziołami, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Formuj płaskie kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż. 

Zobacz obraz źródłowy

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.