Tarczyca - co robić, kiedy są z nią problemy?

Zobacz obraz źródłowy


Tarczyca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, także na nasz nastrój. Można powiedzieć, że tarczyca zarządza naszą energią. 


Rolą tarczycy jest produkowanie hormonów. Najważniejsze hormony tarczycy to: tyroksyna i trójjodotyronina. Z kolei do ich wytwarzania stymuluje tarczycę hormon produkowany przez przysadkę mózgową:; TSH. 

Tarczyca działa prawidłowo, gdy ma zapewniony odpowiedni poziom TSH oraz jodu. Ten stan nazwany jest eutyreozą. Co jednak dzieje się, gdy hormonów tarczycy jest za mało, albo za dużo? Mamy wtedy do czynienia z niedoczynnością lub nadczynnością gruczołu. Przyczyny tych nieprawidłowości są różne, coraz częściej mają one podłoże autoimmunologiczne.

Warto regularnie badać stan naszej tarczycy. Znane są dziś metody, które pomogą zmniejszyć dolegliwości. Nie bez znaczenia jest też odpowiednia dieta.

Zobacz obraz źródłowy



NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Czy masz tej objawy?


  • problemy ze schudnięciem
  • wychłodzenie, stałe uczucie zimna
  • osłabione włosy
  • rozdwajające się paznokcie
  • sucha, szorstka skóra
  • obniżony głos, chrypka
  • paradontoza
  • powiększony język
  • duszności
  • bóle brzucha, mięśni, stawów

Badania do wykonania


  1. Podstawowym parametrem jest oznaczenie poziomu hormonu TSH we krwi
  2. Należy jednocześnie oznaczyć stężenie hormonów tarczycy - T3 i T4
  3. By wykluczyć chorobę Hashimoto trzeba także zbadać poziom przeciwciał przeciwtarczycowych: anty-TPO i anty-Tg. 
  4. Lekarz może też skierować Cię na USG



NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Czy masz te objawy?



  • zwiększona nerwowość
  • zaburzenia trawienia
  • niewyjaśniona utrata wagi
  • duszności, kołatanie serca
  • drżenie dłoni
  • nadmierna potliwość
  • pieczenie oczu, wytrzeszcz 

Badania do wykonania



  1. Absolutna podstawa to oznaczenie poziomu hormonów: T3, T4 i TSH
  2. Stężenie przeciwciał anty-TSHR


Zobacz obraz źródłowy


DIETA TARCZYCOWA


Odpowiednia dieta może znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu i wesprzeć leczenie chorób tarczycy.

Zobacz obraz źródłowy


W NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY powinna być przede wszystkim bogata w składniki biorące udział w przemianach enzymatycznych niezbędnych do produkcji hormonów tarczycowych. Są to jod, żelazo, selen i cynk. 

  • Produkty bogate w jod: ryby morskie, owoce morza
  • Źródła żelaza: mięso, ryby, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, boćwina, bób, burak, groszek zielony, porzeczki, poziomki, maliny, awokado, nasiona lnu, pestki dyni
  • Źródła selenu: orzechy brazylijskie, makrela, rośliny strączkowe, indyk, wołowina, grzyby
  • Źródła cynku: mięso, jaja, nasiona słonecznika, lnu i dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki, otręby, czosnek, cebula, grzyby

W NADCZYNNOŚCI TARCZYCY następuje zwiększenie zapotrzebowania na tlen, zwiększa się produkcja ciepła oraz przyspiesza spalanie białek, tłuszczów i węglowodanów.

  • Źródła białka: sery białe, mięso drobiowe, wołowina, ryba, jaja, soja, soczewica, biała fasola
  • Źródła wapnia: żółty i biały ser, sezam, biała fasola, orzechy, soja



Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.