Sosy do mięs
Odpowiednio dobrany sos wzbogaca smak pieczonego mięsa. Zobacz, który będzie pasował najlepiej do twojej pieczeni.
ZIOŁOWY
Doskonały do mięs na ciepło
- po pół pęczka natki, koperku i szczypiorku
- ogórek konserwowy
- po 1/2 szklanki majonezu i śmietany
- sól, pieprz
Zioła i obrany ogórek posiekaj. Dodaj śmietanę i majonez, wymieszaj. Dopraw do smaku.

ŻURAWINOWY
Najlepiej smakuje z pasztetem
- szklanka żurawiny
- 1/2 szklanki mrożonych porzeczek
- łyżeczka tartego chrzanu
- cukier
- sól, pieprz
Połowę porzeczek zmiksuj z żurawina, dodaj łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj z pozostałymi porzeczkami, dopraw.
CHRZANOWY
Do pieczonej karkówki i szynki
- 4 łyżki tartego chrzanu
- łyżka majonezu
- łyżka gęstej śmietany
- jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Obrane jabłko zetrzyj na tarce. Wymieszaj z resztą składników. Dopraw. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Z PIETRUSZKI
Świetny do rolady z drobiu
- 2 pęczki natki
- 1/2 szklanki oliwy
- 5 dag tartego parmezanu
- 5 dag orzechów
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Do malaksera włóż natkę i posiekany czosnek. Orzechy upraż na patelni, przestudź, dodaj do natki. Dosyp ser. Miksując dolewaj cienkim strumieniem oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
ŚLIWKOWY
Do żeberek wołowych pieczonych
- 30 dag śliwek kalifornijskich
- 3 ząbki czosnku
- szklanka sosu z pieczeni
- cynamon
- sól, pieprz
Śliwki namocz na 5 godzin. Następnie gotuj w tej samej wodzie około 10 minut. Zmiksuj śliwki razem z czosnkiem. Dodaj bulion. Dopraw do smaku.

Leave a Comment