Resztki jedzenia - jak je wykorzystać?



Zero Waste w dosłownym tłumaczeniu znaczy "brak śmieci" lub "brak marnowania". Zgodnie z nim staramy się wytwarzać jak najmniej odpadów, a te które powstaną, wykorzystać ponownie. To nie tylko troska o środowisko, lecz także duża oszczędność. Nawet obierki, resztki sosu, piwa czy fusy z herbaty mogą nam do czegoś posłużyć.


  • Skorupki jaj - drobno je pokrusz i rozsyp pod rośliny w ogrodzie lub w doniczce. Użyźnią ziemię i zasilą kwiaty. Możesz też zalać skorupki gotującą się wodą i odstawić na tydzień. Co jakiś czas mieszaj. Potem stosuj ją jak zwykłą odżywkę do kwiatów.
  • Skórki cytryny - zrobisz z nich znakomity środek do mycia kuchennych blatów i podłóg z terakoty. Włóż je do słoiczka, zalej octem tak, by były przykryte. Zakręć, wstrząśnij i odstaw na 3 tygodnie. Gotowe!
  • "Zużyte" torebki z herbaty - wrzuć do zlewozmywaka wypełnionego wodą i detergentem. Wtedy z łatwością domyjesz naczynia. Możesz też wilgotną torebką przetrzeć ciemne drewniane meble. Dzięki temu dodasz im nowego blasku.
  • Woda po gotowaniu ziemniaków - włóż do niej sztućce ze stali nierdzewnej. Pozostaw na kwadrans. Po tym czasie, wyjmij je i wytrzyj do sucha. Nabiorą blasku.
  • Woda po gotowaniu ryżu - to idealny krochmal. Wrzuć do zawiesiny garść suszonej lawendy. Zagotuj i parz pod przykryciem 5 minut. Odcedź. 
  • Resztki sosu - możesz wykorzystać do następnego obiadu. Przelej go do foremek do lodu i zamroź. Potem wystarczy go wyjąć, podgrzać i dodać do makaronu.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.