Makaron | Jaki wybrać, do czego jaki kształt, przepis na domowy
Mąka, woda i jaja zmieszane w odpowiednich proporcjach zmieniają się w pyszne kluski. Nie bez powodu pasta ma fanów na całym świecie!
Kolebką makaronu wcale nie są Włochy, lecz prawdopodobnie Chiny. Stąd przywiózł je do swego kraju wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo. Ale to Włosi z makaronu uczynili podstawę swojej kuchni, produkt narodowy.
Słowo "makaron" pochodzi od sycylijskiego maccaruni, co oznacza ciasto robione siłą. Włosi używają jednak innego określenia: pasta. Pod tą właśnie nazwą kolanka, świderki, rurki są dziś znane i lubiane we wszystkich zakątkach globu.
Jak wybierać gotowe makarony?
Wybierając makaron z bogatej oferty produktów gotowych, zwróć uwagę, czy jest jednobarwny oraz niepokruszony - te cechy świadczą o jego jakości. Makaron jajeczny nie musi mieć mocno żółtego koloru. Intensywna barwa wkazuje na dodanie barwnika: beta-karotenu lub kurkumy.
Kształt plus sos
Od kształtu makaronu zależy to z jakim sosem go podamy. Spaghetti serwuje się z sosem bolońskim. Z sosami na bazie sera lub pomidorów łączymy tagiatelle i fettuccine, a penne i fusili z sosami śmietankowymi. Do zup idealne są małe kokardki i muszelki, gwiazdki i krótkie rurki. Do zapiekania używamy lasagne, cannelloni bądź conchiglioni.
Smaczny i kolorowy
Aby urozmaicić potrawę, możemy dodać do ciasta makaronowego składniki barwiące. Szafran sprawi, że makaron wyda się bardziej żółty. Kolor zielony uzyskamy przez dodanie zmielonego szpinaku, ale też parzonej natki pietruszki lub bazylii. Ciasto makaronowe stanie się czerwone przez połączenie go z puree z buraka lub z koncentratem pomidorowym. By zrobić oryginalny czarny makaron, potrzebny jest atrament z kałamarnicy.
Domowy makaron
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie. Do zagłębienia wbij jajka i żółtka, dodaj sól. Zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulę i zagniataj jeszcze 8-10 minut, do momentu, aż stanie się jednolite, elastyczne. Przykryj miską i odstaw na 30 minut. Następnie podziel na porcje wielkości pomarańczy. Każdą rozwałkuj cienko i pokrój w paseczki. Zostaw na kilka minut, by lekko przeschły. Gotowy makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody.




Leave a Comment