Jak wybrać dobre ręczniki?
Po czym poznać ten dobrej jakości, chłonny i miękki? I czy zawsze warto kupować ręczniki mięsiste i grube?
PRZEZNACZENIE
- Kupując ręcznik, zastanów się, do czego będziesz go używać. Jeśli będzie to tylko mały ręcznik do rąk, warto wybrać taki o niższej jakości i cenie. Do kąpieli wybierz ręcznik wysokiej jakości, a na basen czy plażę taki, który szybko schnie. Ręcznik dla gości może mieć 40x60 cm. Ręcznik do wytarcia ciała po kąpieli - minimum 70x140 cm.
WYKOŃCZENIE
- Ręcznik zdobi wnętrze! Zwracaj uwagę na wzornictwo, ale i to, czy nici są dobrze przytwierdzone, a brzegi podwinięte.
TKANINA I CIĘŻAR
- Kupuj tylko ręczniki frotte lub bawełniane! Waga ręcznika świadczy o jego jakości. Im cięższy, tym więcej wilgoci absorbuje. Na metce szukaj zapisu g/m2. Gramatura ręcznika to ciężar tkaniny, czyli ilość gramów na metr kwadratowy materiału. Ręcznik o gramaturze 300-400 g/m2 jest lekki i cienki, jego zaletą jest to, że szybko schnie i nie zajmuje dużo miejsca po złożeniu. Niższą gramaturę stosuje się np. przy produkcji ręczników plażowych. Gramatura 450-500 to ręcznik o średniej, optymalnej grubości. Ręczniki o gramaturze 600-800 są najgrubsze, mięsiste, przyjemne. Niestety, trzeba liczyć się z tym, że dłużej schną.
Zasady prania i suszenia
- Nowe zanurz w zimnej wodzie na 12 godzin, a następnie upierz. Włókna bawełniane się otworzą, dzięki czemu ręcznik będzie bardziej chłonny. Usuniesz też nadmiar barwnika.
- Pierz w 60 stopniach C. W tej temperaturze giną bakterie i wirusy, co zapewnia lepszą higienę. Ręczniki pierz osobno, nie mieszaj z ubraniami, a będą dłużej puszyste. Unikaj stosowania płynów do płukania. Pięknie pachną, ale tkanina staje się śliska i ręczniki gorzej chłoną wodę.
- Będą miękkie i miłe w dotyku, jeśli wysuszysz je w suszarce bębnowej.

Leave a Comment