Dania jarskie | Przepisy kulinarne
Wegański bigos na włoskiej kapuście
Składniki:
- kapusta włoska
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cebula
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 2 pomidory
- kilka pomidorków suszonych
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- kiełki
Przygotowanie:
- Kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej bulionem. Podgotuj. Dorzuć pokrojone w plastry marchewki, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj aż zmięknie.
- Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek. Po chwili wrzuć pokrojone pomidory. Podduś i przełóż do garnka z kapustą. Dodaj pokrojone pieczarki i podgrzewaj kilkanaście minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i kiełkami.

Flaki z boczniaków
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- kieliszek tokaju
- 50 dag boczniaków
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka imbiru mielonego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesmaż w garnku na maśle. Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj. Po chwili wlej wino i podgrzewaj, aż alkohol odparuje.
- Boczniaki umyj i pokrój w paski. Przełóż do garnka, zalej wodą lub wywarem, przypraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem i imbirem. Przykryj, duś, aż grzyby zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i podgrzewaj jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp natką.
Pierogi z bobem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 400 ml maślanki
- mąka
- 45 dag bobu
- 25 dag ricotty
- pół papryki
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bób opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przelej przez sito. Gdy ostygnie obierz z łupin. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na patelni.
- Na stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołeczek. Wlej maślankę. Zagniataj nożem. Gdy zrobią się kluski, rękoma wyrób gładkie ciasto. Przykryj folią i zostaw by odpoczęło.
- Bób rozdrobnij widelcem. Dodaj ricottę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Farsz możesz włożyć na chwilę do lodówki.
- Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Wytnij zgrabne kwadraty lub krążki. Na każdy nałóż porcję farszu i dokładnie zlep. To samo zrób z drugą porcją ciasta. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj okraszone cebulą. Możesz posypać posiekaną w bardzo drobną kostkę papryką.


Leave a Comment