Dania jarskie | Przepisy kulinarne




Te przepisy przekonają do kuchni wege najzacieklejszego mięsożercę.


Wegański bigos na włoskiej kapuście


Składniki:

  • kapusta włoska
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorków suszonych
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki
Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej bulionem. Podgotuj. Dorzuć pokrojone w plastry marchewki, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj aż zmięknie.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek. Po chwili wrzuć pokrojone pomidory. Podduś i przełóż do garnka z kapustą. Dodaj pokrojone pieczarki i podgrzewaj kilkanaście minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i kiełkami.

Zobacz obraz źródłowy



Flaki z boczniaków


Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • kieliszek tokaju
  • 50 dag boczniaków
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie:

  1. Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesmaż w garnku na maśle. Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj. Po chwili wlej wino i podgrzewaj, aż alkohol odparuje.
  2. Boczniaki umyj i pokrój w paski. Przełóż do garnka, zalej wodą lub wywarem, przypraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem i imbirem. Przykryj, duś, aż grzyby zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i podgrzewaj jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp natką.
Zobacz obraz źródłowy



Pierogi z bobem


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 400 ml maślanki
  • mąka
  • 45 dag bobu
  • 25 dag ricotty
  • pół papryki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Bób opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przelej przez sito. Gdy ostygnie obierz z łupin. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na patelni.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołeczek. Wlej maślankę. Zagniataj nożem. Gdy zrobią się kluski, rękoma wyrób gładkie ciasto. Przykryj folią i zostaw by odpoczęło.
  3. Bób rozdrobnij widelcem. Dodaj ricottę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Farsz możesz włożyć na chwilę do lodówki.
  4. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Wytnij zgrabne kwadraty lub krążki. Na każdy nałóż porcję farszu i dokładnie zlep. To samo zrób z drugą porcją ciasta. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj okraszone cebulą. Możesz posypać posiekaną w bardzo drobną kostkę papryką.
Zobacz obraz źródłowy




Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.