Ciasta i desery z truskawkami
Biszkoptowa rolada z kremem
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
Do przełożenia:
- 25 dag mascarpone
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka cukru pudru
- 25 dag truskawek
- 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- 20 dag truskawek do dekoracji
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym i 4 łyżkami wrzątku. Dodaj pianę z białek i obie przesiane mąki. Ciasto rozsmaruj na pergaminie. Piecz około 12 minut w 180 st. C. Wyłóż na kuchenną ściereczką posypaną cukrem. Zdejmij papier. Ciasto zwiń w ściereczkę. Ostudź.
- Mascarpone ubij z cukrem oraz miąższem wanilii. Dodaj jogurt, delikatnie wymieszaj. Truskawki zmiksuj.
- Rozwiń ciasto. Posmaruj cienką warstwą zmiksowanych truskawek. Następnie rozsmaruj krem. Delikatnie zwiń roladę. Ułóż szwem do dołu. Posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami.
Lody truskawkowe
Składniki:
- 30 dag truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- szklanka kremówki 36%
- śmietan-fix
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Zmiksuj z cukrem. Odstaw do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem na krem.
- Przygotuj 5 pojemniczków i 5 patyczków do lodów. Połowę masy truskawkowej rozłóż w pojemnikach. Dołóż masę śmietanową i resztę musu truskawkowego. Do każdej porcji włóż patyczek. Wstaw do zamrażalnika.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 5 dag ciemnego kakao
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 szklanki kremówki 36%
- 50 dag mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 50 dag truskawek
- garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, kakao i szczyptę soli. Posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, żółtka oraz śmietanę. Kiedy składniki się połaczą, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 25 minut w 200 st. C.
- Czekoladę roztop w gorącej kremówce. Po ostudzeniu wymieszaj z jajkami ubitymi z cukrem i wanilią. Mase wlej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika na 30 minut, piecz w 180 st. C.
- Do niezastygniętej masy czekoladowej powkładaj umyte truskawki. Posyp posiekanymi pistacjami.


Leave a Comment