Ciasta i desery z truskawkami



Najlepsze truskawki to te prosto z pola czy ogrodu, dojrzałe w słońcu. Nic nie zastąpi ich smaku i aromatu.


Biszkoptowa rolada z kremem


Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
Do przełożenia:

  • 25 dag mascarpone
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru pudru
  • 25 dag truskawek
  • 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:

  • 20 dag truskawek do dekoracji
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym i 4 łyżkami wrzątku. Dodaj pianę z białek i obie przesiane mąki. Ciasto rozsmaruj na pergaminie. Piecz około 12 minut w 180 st. C. Wyłóż na kuchenną ściereczką posypaną cukrem. Zdejmij papier. Ciasto zwiń w ściereczkę. Ostudź.
  2. Mascarpone ubij z cukrem oraz miąższem wanilii. Dodaj jogurt, delikatnie wymieszaj. Truskawki zmiksuj.
  3. Rozwiń ciasto. Posmaruj cienką warstwą zmiksowanych truskawek. Następnie rozsmaruj krem. Delikatnie zwiń roladę. Ułóż szwem do dołu. Posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami. 
Zobacz obraz źródłowy



Lody truskawkowe


Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • szklanka kremówki 36%
  • śmietan-fix
Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Zmiksuj z cukrem. Odstaw do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem na krem.
  2. Przygotuj 5 pojemniczków i 5 patyczków do lodów. Połowę masy truskawkowej rozłóż w pojemnikach. Dołóż masę śmietanową i resztę musu truskawkowego. Do każdej porcji włóż patyczek. Wstaw do zamrażalnika. 

Zobacz obraz źródłowy



Tarta czekoladowa z truskawkami


Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • 2 szklanki kremówki 36%
  • 50 dag mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
Dodatkowo:

  • 50 dag truskawek
  • garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, kakao i szczyptę soli. Posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, żółtka oraz śmietanę. Kiedy składniki się połaczą, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 25 minut w 200 st. C.
  2. Czekoladę roztop w gorącej kremówce. Po ostudzeniu wymieszaj z jajkami ubitymi z cukrem i wanilią. Mase wlej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika na 30 minut, piecz w 180 st. C. 
  3. Do niezastygniętej masy czekoladowej powkładaj umyte truskawki. Posyp posiekanymi pistacjami.
Zobacz obraz źródłowy






Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.