4 przepisy na wyjątkowe potrawy z grilla
Poznaj 4 wyśmienite przepisy na dania grillowane.
Bakłażan w sosie
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 jogurty greckie
- 6 łyżek oliwy
- 5 listków mięty
- ząbek czosnku
- butelka gotowego sosu pomidorowego
Przygotowanie:
- Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posmaruj je oliwą, poprósz solą i pieprzem. Następnie upiecz na grillu. Zostaw do wystygnięcia.
- Jogurty wymieszaj z posiekanym czosnkiem
- Plastry bakłażana ułóż pośrodku okrągłego półmiska. Wokół plastrów zrób obwódkę z sosu pomidorowego. Zewnętrzne plastry polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Posyp świeżą miętą i podaj.
![Przepis na chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem ...](https://www.kuchniaplus.pl/wideo/47317-w-swiecie-przypraw-anjum/12-chrupiacy-baklazan-z-jogurtem-na-slodko-i-granatem.jpg)
Ryba grillowana z sosem
Składniki:
- 2 ryby
- 3 limonki
- 3 cebule
- 2 szalotki
- 4 łodyżki pietruszki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- pasta paprykowa
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- Ryby lekko natnij. 150 ml wody wymieszaj z solą, sokiem z limonek oraz czosnkiem. W tym płynie marynuj ryby przez 3 godziny.
- Zrób sos: szczypiorek, szalotki i pietruszkę posiekaj i wymieszaj z pastą paprykową, sokiem z 1 limonki, olejem słonecznikowym i 100 ml bardzo gorącej wody.
- Ryby odsącz i piecz na grillu lub w piekarniku przez 15 minut w 220 st. C. Podaj z przygotowanym sosem.
![Przysmaki, które pokochasz | Hello Tesco](https://tesco.pl/imgglobal/content_platform/recipes/main/63/sized/756x426-100-fff-700-0/6382772b7979a6548a7d0c0fd3b0c8af.jpg)
Kurczak tandoori
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 4 łyżki pasty tandoori
- 2 cytryny
- jogurt grecki
- łyżka imbiru
- kilka plasterków ogórka
Przygotowanie:
- Z udek zdejmij skórę, następnie natnij z obu stron. Udka posól i polej sokiem z jednej cytryny.
- Jogurt wymieszaj z imbirem i pastą tandoori, przygotowaną marynatą posmaruj udka i marynuj przez 3 godziny.
- Udka upiecz na grillu.
- Podaj z ćwiartkami drugiej cytryny i plasterkami ogórka.
![Zobacz obraz źródłowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kurczak-tandoori-384542.jpg)
Szaszłyki satay
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek mieszanki przypraw satay
- 2 łyżki sosu rybnego
- główka sałaty
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka potnij na 6 plastrów. W salaterce wymieszaj mleczko kokosowe, sos rybny i mieszanka satay. Do marynaty przełóż paski kurczaka, wymieszaj i marynuj 3 godziny.
- Paski kurczaka wytrzyj palcami i nadziej na patyczki. Marynatę wlej do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zmniejszy objętość o połowę.
- Szaszłyki upiecz na grillu i podaj na liściach sałaty. Zagęszczony sos podaj w miseczce.
![Zobacz obraz źródłowy](https://www.pyszne.pl/foodwiki/uploads/sites/7/2018/03/kurczak-satay.jpg)
Wszystkie przepisy pochodzą z książki "200 POTRAW z całego świata W TWOJEJ KUCHNI", Wydawnictwa Jedność
Leave a Comment