4 przepisy na wyjątkowe potrawy z grilla



Poznaj 4 wyśmienite przepisy na dania grillowane.





Bakłażan w sosie

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 jogurty greckie
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 listków mięty
  • ząbek czosnku
  • butelka gotowego sosu pomidorowego
Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posmaruj je oliwą, poprósz solą i pieprzem. Następnie upiecz na grillu. Zostaw do wystygnięcia.
  2. Jogurty wymieszaj z posiekanym czosnkiem
  3. Plastry bakłażana ułóż pośrodku okrągłego półmiska. Wokół plastrów zrób obwódkę z sosu pomidorowego. Zewnętrzne plastry polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Posyp świeżą miętą i podaj.

Przepis na chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem ...



Ryba grillowana z sosem


Składniki:
  • 2 ryby
  • 3 limonki
  • 3 cebule
  • 2 szalotki
  • 4 łodyżki pietruszki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • pasta paprykowa
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:

  1. Ryby lekko natnij. 150 ml wody wymieszaj z solą, sokiem z limonek oraz czosnkiem. W tym płynie marynuj ryby przez 3 godziny. 
  2. Zrób sos: szczypiorek, szalotki i pietruszkę posiekaj i wymieszaj z pastą paprykową, sokiem z 1 limonki, olejem słonecznikowym i 100 ml bardzo gorącej wody.
  3. Ryby odsącz i piecz na grillu lub w piekarniku przez 15 minut w 220 st. C. Podaj z przygotowanym sosem.

Przysmaki, które pokochasz | Hello Tesco



Kurczak tandoori


Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 łyżki pasty tandoori
  • 2 cytryny
  • jogurt grecki
  • łyżka imbiru
  • kilka plasterków ogórka
Przygotowanie:

  1. Z udek zdejmij skórę, następnie natnij z obu stron. Udka posól i polej sokiem z jednej cytryny.
  2. Jogurt wymieszaj z imbirem i pastą tandoori, przygotowaną marynatą posmaruj udka i marynuj przez 3 godziny.
  3. Udka upiecz na grillu. 
  4. Podaj z ćwiartkami drugiej cytryny i plasterkami ogórka.
Zobacz obraz źródłowy



Szaszłyki satay


Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek mieszanki przypraw satay
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • główka sałaty
Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka potnij na 6 plastrów. W salaterce wymieszaj mleczko kokosowe, sos rybny i mieszanka satay. Do marynaty przełóż paski kurczaka, wymieszaj i marynuj 3 godziny.
  2. Paski kurczaka wytrzyj palcami i nadziej na patyczki. Marynatę wlej do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zmniejszy objętość o połowę.
  3. Szaszłyki upiecz na grillu i podaj na liściach sałaty. Zagęszczony sos podaj w miseczce.
Zobacz obraz źródłowy



Wszystkie przepisy pochodzą z książki "200 POTRAW z całego świata  W TWOJEJ KUCHNI", Wydawnictwa Jedność

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.